Сватбата очаквания и реалност

Има една сентенция, която гласи „Една снимка  говори повече от 1000 думи”, Аз ще я перифразирам на  „Един колаж”…

Избрала съм няколко, за да онагледя онова, което искам да споделя с вас.

За „очакванията” и „реалността”…

В събитийния бранш много често, да не кажа непрекъснато ни се налага дълго и подробно да обясняваме, кое колко струва и защо. Писала съм не една и две статии по въпроса, но тъй като хората вече съвсем не обичат да четат, тази ще се опитам да бъде максимално кратка.

Бих посъветвала всички, които започват да организират някакво събитие първо добре да си „напишат домашното” и след това да пристъпват към наемане на екипи и определяне на бюджети.

Тъй като сме в разгара на сватбения сезон, ще приложа примерите основно свързани със сватбите, но те са релевантни за всяко подобно събитие: кръщене, рожден ден, откриване и т.н.

 1. Ангажиране на организатор.

Не случайно това е стъпка първа. Мога да изпиша роман, защо е необходим такъв, но ще се опитам да обобщя в няколко реда:

Професионалния организатор има едно много основно предимство пред вас, сестра ви, шаферката или майка ви и то е ОПИТ!

Организаторът може да предложи най-подходящата локация, екипи,  програма и сценарий подходящи за вашето събитие, брой гости и бюджет.

Организаторът е човека, които следи за всичко от началото на подготовката до получаването на снимки и видео материал от младоженците. Този процес може да продължи от 6 месеца до над една година. Надявам се, че се досещате и сами, че когато някой работи за вас една година, това няма как да се случи БЕЗПЛАТНО.

1.1. Така че, ако някой ви предложи да организира събитието ви про боно, можете да бъдете сигурни, че този човек ще осигури хонорара си по друг начин. Основната практика – Комисионни от подизпълнителите. Т.е. този човек/агенция ще ви предложи само хора, с които има предварителна уговорка, че ще му дадат процент от хонорара си.  Това разбира се е само във ваш ущърб, защото освен, че няма да имате достатъчно богат избор на екипи, няма да заплатите реалната цена за услугата , следователно и резултата ще бъде далеч от очаквания.

2. Ангажиране на локация

Едно от големите предизвикателства. Да бъде красиво, с добра кухня, прилично обслужване. Всички булки искат сватба на открито! Чудесно… ама не съвсем!

На снимка всичко изглежда приказка, реалността е малко по-различна.

Рисковете:

 • Дъжд- краткотраен или проливен все тая – ще развали празника ви, ако не сте подсигурили шатра.
 • Насекоми – освен безобидните комари или мухи, които създават дискомфорт, съвсем скоро разбрах и за случай на рояк с оси, последствията са ясни.
 • Жега/студ – пристигайки в локацията дори да е било 35C, вечерта е много вероятно температурата да падне и до 10С. Поляната няма как да я изстудите или затоплите.
 • На плажа- ех че романтика! – вятър 99%, пясък освен в обувките то е ясно, по масите, и всъщност навсякъде… дъвчете внимателно!

Независимо къде ще изберете да бъде сватбата ви няколко основни правила:

 • Задължително подписване на договор! В който са описани детайлно всички пера- куверти, такса бушон, овър тайм, колко човека ще обслужват гостите,  часове за достъп в локацията от екипите, капаро , начини на плащане, срокове.
 • Внасяне на алкохол /ако е позволено/ само срещу приемно предавателен протокол, с подробно описание на видовете и броя бутилки.
 • Много внимавайте, когато срещу вас седи управител, който на всички въпроси отговаря с „няма проблем”, „да ще го направим”, „добре”, без да запише и една дума от това, което коментирате като изисквания от ваша страна. Можете да сте сигурни, че ще го забрави в момента, в който си тръгнете. В популярните локации има между 60 и 100 сватби годишно. Няма начин да запомниш изискванията на 100 човека за една година напред.
 • Всеки втори управител е и „Сватбен агент”, веднага ще ви препоръча фото, видео, флорист и всичко, за което се сетите. Ваше решение, дали ще приемете тази препоръка, но преди това моля прочетете отново точка 1.1. 😉

3. Ангажиране на фотограф/оператор.

Не всеки с профил „photography” във Фейсбук е професионален сватбен фотограф. Сватбения фотограф трябва да умее добре всички подразделения на фотографията: репортаж, портретна фотогрфия, детайли, осветление и т.н.

Добрите студийни/модни фотографи нямат нищо общо със сватбените такива.

Разгледайте портфолиото и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО поне една цяла сватба.

Операторите от „телевизията” нямат нищо общо с добрите сватбени оператори.

Защо и колко струват техните услуги подробно тукhttps://joanatomova.com/news/foto-molq/>

4. Ангажиране на флорист.

Не всяка съдържателка на цветарски магазин е  способна да осъществи цялостен декор за сватба. Флоралния декор на сватба изисква освен добри умения да аранжираш цветята и :

 • Наличие на огромно количество инвентар
 • Наличие на хладилна камера
 • Отлични организационни умения – кога какви цветя да бъдат поръчани, колко флористи и помощен персонал ще бъде необходим, логистика –от склада до ателието, от там до локацията и обратно. Хладилни бусове и камиони и т.н.

Когато получите оферта от флориста тя трябва да съдържа следните позиции:

 • Елемент – снимка- стойност, брой – какви цветя/зеленина съдържа
 • Наемни елементи – брой,стойност
 • Транспорт- стойност
 • Хонорар на флористи

Важно уточнение: цветята не са и никога няма да бъдат евтини. Това, че една роза на борсата струва 1лв. не означава, че вие срещу 100лв. ще получите 100 рози, Защо? по подробно тук>

5. Ангажиране на  DJ.

Най-, ама най- важния човек на сватбата!

Може да сте в замък, покрит с цветя от тавана до земята, да се храните в златна посуда с най-изтънчената гурме кухня… Ако Dj не може да усети гостите и да направи купон,  просто ще хвърлите една мноого голяма торба с пари за една скъпа вечеря и нищо повече!

Най-сигурния начин е да сте присъствали  на сватба и да имате лично впечатление, когато това не е възможно прегледайте видеа от няколко сватби или клипчета в сайтовете им, срещнете се обсъдете и … късмет!

Подгответе си  плейлист с желани изпълнители и песни и му го изпратете поне седмица преди събитието.

6. Ангажиране на осветител.

Не случайно е в отделна точка. Не всеки DJ е и добър осветител 😉

7. Покани и печатни материали.

Има достатъчно фирми предлагащи тази услуга,  специализирани в дизайн и изработка.

8. Водещ и изпълнители.

Лично аз предпочитам Dj да изпълнява ролята на водещ, анонсира кратко всеки ритуал бързо и стегнато без излишни приказки. Водещите в повечето случаи „превземат” събитието и излишно протакат всеки ритуал, което „убива” купона.

Изпълнители/звезди- ако много държите поканете някой, дали ще бъде певец, ансамбъл, аниматори, без значение- тяхното участие не бива да продължава повече от 30-40мин. МАКС, Сватбата не е концерт! Не я превръщайте в „Златния орфей” или Пиано бар. Гостите са дошли заради вас! Да се забавляват, да танцуват, да хапнат и да пийнат за ваше здраве, не ги „връзвайте за столовете” с дълги и продължителни „забавни програми”.

9. Фризьор и гримьор.

Задължително пробен грим и прическа!

Няма нищо по- изнервящо в деня на сватбата, когато всички се надпреварват с часовника да се правят наново грим и прически, защото булката не се харесва. Професионалният грим е задължителен! Иначе след това ще скъсате нервите на фотографа, който трябва да прекара един месец пред компютъра, за да ви „гримира” и да поправя грешките на „художника”

10. Координатор.

Вие сте много добър организатор или нямате възможност да си позволите хонорара на сватбен агент за цялостна организация. Няма проблем, но в деня на сватбата ти си БУЛКА/ Младоженец, а не организатор!

Ангажирайте си координатор за деня, който да „менажира” всички екипи, логистика, ритуали и т.н.

Повярвайте ще си спестите много време, нерви и ПАРИ!

Така като гледам не стана кратко, но … сватбата се прави веднъж /в повечето случаи/ и не е желателно да експериментирате или да рискувате. Бъдете сигурни, че тук правилото „Евтиното излиза скъпо”  важи на 100%, но в случая „скъпото” не са пари, а спомени и емоции. От вас зависи какви ще бъдат!

Желая ви успех и сватба, за която гостите ви дълго ще говорят!

Йоана Томова

Comments are closed.