Фото Моля!

Фото моля!

... Или защо това струва толкова?

Ето, че дойде време и за втората статия от тази поредица. Сигурно много от вас ще се запитат от къде на къде си позволявам да пиша на тази тема, нали не съм фотограф?!?
Е , може да не съм фотограф, но покрай всичките сватби, които съм украсила и организирала, бих казала, че съм наясно с всички аспекти свързани с този ден.

Фотографията е едно от любимите ми хобита и наред със сайтовете за украса, най-често разглеждам фотографските сайтове, както на колеги от бранша, така и на световно известни фотографи. Мога смело да ви кажа, че мотото  „Една снимка казва повече от 1000 думи” не е измислено просто така.

Мога да ви кажа и още нещо, нашите фотографи  по нищо не отстъпват на големите световни имена , а за моя радост познавам лично повечето от тях и освен добри професионалисти  са и страхотни хора. Креативни, с чувство за хумор  и най-вечe истински психолози.
Да,  това е много важно качество, което трябва да притежава добрия сватбен фотограф, защото ако той не е в състояние буквално за един ден да влезне под кожата на младоженците, да ги усети и да успее да ги предразположи, колкото и добра  техника, дипломи и сертификати да притежава, резултата в последствие няма да е добър…  дори „Фотошоп” не може да оправи снимка, в която няма живот, емоция и атмосфера.

Ако питате мен за една хубава сватба са нужни три неща:  усмихнати младоженци, добър DJ  и добър фотограф, благодарение на който да видите какво всъщност се е случило на сватбата ви.
Всички, които вече са минали под венчилото ще се съгласят с мен, че този ден минава толкова бързо и неусетно, че когато уморени си легнете в първата брачна нощ  със сигурност ще си кажете „Кога мина този ден?” И вече с нетърпение ще очаквате снимките, за да можете отново и отново да се връщате и да преживявате всяка усмивка, затаен дъх или нескрита сълза, които този ден е предизвикал.

На всяка среща с мои бъдещи клиенти, аз казвам едно и също нещо: "Мислете как ще изглеждат нещата на снимките", защото в крайна сметка, това остава накрая.

Е,  ето ви и главната причина много добре да помислите преди да изберете вашият сватбен фотограф.

Ако получавах по един лев всеки път когато съм чувала реплики от вида „ имам един приятел, който обича да снима и скоро си купи полупрофесионален апарат”  или  „майка ми  е намерила един много добър, работил  е в БНТ”... щях да съм забогатяла със сигурност.

Мога да ви препоръчам поне десет наистина добри фотографи, но всеки един от тях има свой стил на работа, снимане и обработка. Освен това са много различни като хора. Трябва да наемете този, който на вас би ви свършил работа.

Първото и най-важно нещо е да разгледате портфолиото на фотографа. Ако стилът и вида на снимките ви харесва, изпратете запитване за свободна дата и цени, след това си уредете среща и преценете дали ви допада и като човек. Все пак той ще бъде до вас през целия този най-важен-за-вас–ден и не е без значение факта, ако нещо адски ви дразни в поведението му!

Както виждате не споменах никъде „ако цените ви устройват, тогава му се обадете”

Ако до сега не сте организирали сватба, наистина няма как да сте в течение на цените и стандартите в сватбената фотография. Сигурно на много от вас би се сторила безумна офертата на някой професионалист, но не бързайте с оценките.

Само леко ще открехна завесата „зад кулисите” на сватбената фотография, за да разберете, защо „това струва толкова?”

В общият случай, фотографа трябва да има студио, което е със специфични дадености- осветление, декор, фон и т.н., минимум два професионални фотоапарата с няколко комплекта батерии, карти с памет и най-различни обективи, поне два доста мощни компютъра с няколко външни хард диска, на които да пазят архива си. Повечето пазят кадрите от сватбите си до 5 години след датата на заснемане.  Всичката тази техника и оборудване е изключително скъпа, както за закупуване, така и за поддръжка.

За да имате наистина качествени снимки те се заснемат във формат RAW, този формат позволява при последващата обработка на снимката да не се разваля качеството им, едва след обработката се прехвърлят в стандартния JPG, който вие можете да рзглеждате и вадите на хартия.

За сравнение, ако снимката в JPG format e 4MB, то в RAW е 40MB . От една средностатистическа сватба обикновено фотографа има да „преслуша” между 1000-7000 кадъра. Мисля, че и сами можете да сметнете количеството информация, което трябва да се обработи, форматира и запази.

За онагледяване на необходимото време ще споделя личния си опит по този въпрос.

След сватбата на моя брат получихме 2200 снимки, които първоначално разгледахме на слайдшоу.... това „разглеждане’’ продължи четири астрономически часа.  А избирането на снимки , които да извадим на хартия ни отне четири дни, докато ги отсеем до максимум 400 броя.  В случая аз ви разказвам само за „разглеждане”, а представете си колко време отнема, за да се обработят тези снимки, ретушират, форматират и конвертират в стандартния формат. Това са дни и часове пред монитора.

Така че, не си мислете  „Ето го този, дойде пощрака малко с апарата и сега иска една торба пари”

Фотографията е изкуство, а наистина качествените фотографи са артисти - "художници със светлина", ако искате вашите спомени да бъдат вашето лично произведение на изкуството бъдете търпеливи и не тормозете фотографите, за да получите снимките си "сега и веднага", бъдете сигурни, че търпението ви ще бъде възнаградено!

По време на сватбения сезон един фотограф заснема между 20 и 70 сватби, които почти винаги са в различни градове, освен тях има пред- и след-сватбени фотосесии, това са много снимки, много ангажименти и много пътуване. Не винаги е възможно да започне с обработката на вашите снимки веднага след като събитието е свършило. Натрупва се не само физическа, но и емоционална умора, а това е най-големия враг на креативността. За това, когато чуете срок за издаване на снимките от 30 дни и нагоре не изпадайте в тих ужас! Запазете спокойствие и със сигурност, когато вече емоциите са позатихнали, снимките ще ви върнат отново в онзи прекрасен ден, който сте планирали дълго време и заслужава да бъде качествено отразен от професионалиста, който сте наели.

Избирайте внимателно и разумно своя фотограф и се отпуснете, насладете се на празника, а той ще запечата всичко онова, което вие сте пропуснали.

Comments are closed.