Тема за размисъл…

Тема за размисъл…

На случаен принцип избрах сайтове на сватбени локации, сватбени агенции, сватбени фотографи, кетъринг фирми, рентал компании и др. доставчици на услуги свързани със сватбения ден.

Какво е общото между всички снимки, които виждате?

/умишлено избрах чуждестранни, за да няма полемика, кого съм избрала/

Ако не се сещате ще ви подскажа кое е общото. На всички снимки виждате ЦВЕТЯ!

Или част от декор, или букет, или арка…

Всички свързани със сватбеното събитие се рекламират със съдействието на флористите и декораторите.

Само че всички, включително и част от младоженците силно неглижират това перо от сватбената организация.

А какво отличава една сватба от друга?
Имаме двама младоженци, гости, локация.
По какво ще различите сватбата на Иванчо и Марийка от сватбата на Ели и Жорко, която е била в локацията: „Шатрата  на мечтите“ ?
Ами да, по украсата, цветята и детайлите.

Защо тогава това е сегмента, който много хора неглижират?

Защо има фотографи*, за които заснемането на украсата и детайлите е „досадно задължение“, а пък споделянето им с „автора“ на тази декорация е такава мъка и някои дори отказват да го правят?
Знам какво ще кажете:

  • „Защо не си я снимате сами?“
    Вече и това правим, но съгласете се, че моите умения и техника не могат да се мерят с тези на професионален фотограф, който само това прави!
    Да, ние сме дизайнери, аранжори, счетоводители, доставчици, хамали, психолози, съветници, шофьори и какво-ли-още-не. А в деня на събитието след всичката умора и напрежение, повярвайте ми аз лично гледам да се „изпаря“ от локацията и да поспя 5 часа, преди да се върна да развалям всичкото онова, което сме „създавали“ 3-6-9 месеца. Нито имам време, нито сили, че даже и желание, ако щете вярвайте!
  • „Ами не остана време бяхме на фотосесия"...
    “90% от фотографите, които познавам снимат в екип от двама, когато единия е на фотосесия, другия спокойно може да отдели 30мин. и  да заснеме всички детайли, които булката старателно е избирала 9 месеца: кой нюанс да са покривките, какво стръкче да има в менюто, кои сортове рози да присъстват в букета, арката, масите…Имала съм булка, с която имам 140 и-мейла само докато уточним украсата на маси гости! 140 писма !!!!

Можете да бъдете сигурни, че за украсата по време на подготовката булката отделя най-много време и внимание. А това означава, че аз отделям тройно повече, за да осигуря всяка прищявка, или идея, или детайл от снимка в „Pinterest“ , за да бъде тя в деня доволна, щастлива и усмихната, и на вашите снимки да си личи това!
Не веднъж съм повдигала темата за снимките и винаги вместо градивен разговор се получава спор, в който задължително се вади коз „авторско право“ .

Да наясно съм, кой държи правата, защо ги държи и т.н.

Само че в случая става въпрос за друго и то се казва „работа в екип“

Най-важния елемент от всяко събитие!

Ако всички работят като екип, събитието неминуемо ще бъде успешно, приятно и незабравимо!
Няма случай, в който да съм получила снимки и да не съм посочила автора им.
Разбира се, че и това е важно! Но както аз уважавам труда на фотографа, така и аз държа той да уважава мен и моя труд!
И не на последно място, каква работа ще ви свършат снимките, които стоят „скрити“ в хардовете ви няколко месеца, а след това отиват в кофата? Не мислите ли, че „присъствието“ на името ви в още 10-20-30 сайта на колеги с директен линк към сайта ви, са една не лоша и БЕЗПЛАТНА реклама?

Както се казва „секи сам си преценЯ“.


За себе си съм намерила решение, от тази година на всяко събитие ще си водя фотограф, за да съм сигурна, че труда и портфолиото ми ще бъдат адекватно отразени.

Не случайно заглавието е „Тема за размисъл“. Тази статия не цели оплакване или разделение „кой е по-по-най„
Напротив, целта е всички да разберат, че „заедно“ по-лесно се върви напред и нагоре. Колкото повече хора променят мисленето си в тази посока, не само сватбения бранш, но и ние като общество ще започнем да живеем по-добре.

Peace!

*Под  “има фотографи” разбира се, че има и изключения, благодарение на които виждате снимки в този сайт. И те не случайно са едни от най-добрите в бранша. Когато имаш отношение към всеки детайл, това си личи и хората го оценяват.
След това те препоръчват, дават за пример, търсят и т.н….

Comments are closed.