Наръчник за „сватбари”

Всички статии и съвети обикновено са отправени към младоженците, но има една доста съществена част от всяка сватба и това са гостите.

Та днес темата ще бъде за вас Уважаеми Гости!

Получили сте покана за сватба! Чудесна новина! Ще се яде и пие на корем, и танци до зори!

Ето няколко прости правила, за да не се „излагаме пред чужденците” и да не вгорчаваме живота на горките младоженци.

1.ПОТВЪРДЕТЕ ПРИСЪСТВИЕТО СИ!!!!!

На всяка покана винаги са посочени телефон или мейл, на които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да потвърдите присъствието си. За да улесните максимално младоженците напишете имената на всички членове от семейството си: Име и Фамилия, и уточнете какво меню желаете: Без претенции, вегетарианско, веганско, задължително посочете , ако сте алергични към някакъв вид храна!

2. Подаръци

Съвсем обичайна практика вече е подаръците да са леки и лесно преносими, т.е. пликче с парички. Не тормозете младото семейство с печки, телевизори, Н-айсе комплекта за хранене, сервизи за кафе и чай или не дай си Боже „чеиз” със сатенени чаршафи на сърчица и лебеди, кърпи и покривки! Оставете ги сами да изберат интериора и аксесоарите за новия си  дом.

3. Цветя

Аз съм отявлен противник на кампаниите „ВМЕСТО ЦВЕТЯ”, писала съм не веднъж по темата, но все пак…

 Дори едно цветенце е достатъчно, може и в саксийка. Не е нужно да носите „храсти” облечени в „сателитни чинии” от хартия, панделки и други „излишности”. Няколко стръка завързани с панделка е напълно достатъчно.

4.Облекло

У нас няма практика да се налага дрес код на сватбите, но все пак това е официално събитие, маратонките и джапанките няма да коментирам. Костюм за господата или поне панталон и риза. Рокля или костюм за дамите. Бялата рокля е само за булката, съобразете се с този факт!

5.Уелкъм дринк

Времето, в което ще се видите с познатите и родата, да се запознаете, да изпиете по едно питие и търпеливо да изчакате младоженците, които са на фотосесия. Не давайте зор и не ги притеснявайте по телефоните, кога ще идват. Със сигурност имате покана, в която ясно са посочени часовете на всички основни събития през деня.

6.Снимка с младоженците

Обичайно общите снимки с гостите се случват след ритуала, докато вървят поздравленията. Не се разпростирайте в сладки приказки и дълги поздрави, тъй като след вас има още 50-60-100 човека, които чакат на опашка.

7.„Чичо Боб”

Това е нарицателното име на досадния чичко /леля/ с телефона /таблета/, който непрекъснато се вре пред и около фотографа, за да направи „най-уникалния” клип или кадър с телефона си.

Младоженците са наели фотограф и оператор, които се грижат за „спомените” им от сватбата. Не съсипвайте труда на професионалистите и не им пречете да си вършат работата спокойно!

Не бъди като „Чичо Боб”!

Купил си си чисто нов „полу-професионален” фотоапарат, поздравления! Фотографа не е там, за да ти дава частни уроци или съвети как да го ползваш!

8. DJ-я не е ДЖУБОКС!

Ако много държиш да поздравиш младоженците с тяхна любима песен ОК, нека бъде само една! Има още 100 души на сватбата, ако всеки си поръча по 5 песни…..

9. Танцувай.

Photo: Boni Bonev

Може и да не си виртуоз в танците, но няма нищо по-тъжно от празен дансинг.

10. Деца

Photo: Boni Bonev

Няма нищо лошо да дойдеш с децата на сватба, но не забравяй, че са там  дръж ги „под око” и особено по време на ритуалите и първия сватбен танц се постарай да не тичат около дансинга като обезумели!

11. Тръгни си преди младоженците 😉

Във всеки ресторант се плаща „овър тайм”, който обикновено е доста солен. Не е желателно да стоиш до 6 сутринта  да си хортуваш на сладки приказки и N-та ракийка с братчеда, с който не сте се виждали от 100 години!

Не прекалявай с аколкохола /особено, ако не можеш да „носиш” или имаш лошо пиянство и ставаш агресивен или досаден/.

Не се цупи, ако не си на най-централната маса с изглед към дансинга. Подреждането на гостите е една от най-трудните задачи за младоженците и не е желателно да ги тормозиш по този въпрос.

Това е най-важният ден за младото семейство, постарай се с присъствието си да го направиш още по-весел и запомнящ се. Несъобразените и несъгласувани изненади с организатора не са желателни, историята помни доста странни такива, няма да посочвам примери, за да не ти давам „гениални идеи”

Забавлявай се!

Photo: Boni Bonev

Comments are closed.