Долу 8 март!!!

Долу 8 март!!! Или защо Цветарите не са „Лошите в страшния филм” ?

Тъй като всяка година наближат ли големите „цветарски празници” всевъзможни „журналсти” се надпреварват да словоблудстват на тема „тия не се напечелиха”- цветарите демек и видите ли „ден-година хранел”, реших да споделя и нашата гледна точка за нещата. Под „нашата” имам предвид ние цветарите, хората занимаващи се с аранжиране, флористите и търговците на цветя. Сигурна съм, че колегите ще се съгласят с моето мнение и за това си позволявам да говоря от „наше” име, а не само от своето собствено.

За да можете да разберете защо „цените скачат до тавана” по празниците трябва да ви запозная с механизма, по който цветята стигат до вас.

В цял свят цветята идват от едно място и то се казва „Холандия” или по точно Борсата в Холандия. За да бъда максимално точна, борсите в Холандия са общо 5, в 5 различни града. Абсолютно всички вносители и търговци на цветя купуват цветята си от тези 5 борси./Имам предвид вносителите от цял свят!/

Много важно уточнение „борсата” не е това , което си представяте вие. А е по-скоро търг. И по-голямото количество цветя не означава, че ще получите по ниска цена. Това е така заради механизма, по който се купуват цветята.

А той е следния: Всяка една от борсите има своят „часовник”. Може би са го кръстили така, заради начина, по който изглежда. Прилагам снимка, за да добиете представа какво имам предвид.

Когато даден вид цвете излезне за продажба на „часовника”. Търгът започва от най-високата обявена цена от производителя.

Да речем червена роза „Red Naomi”, цената стартира от 5Еuro на стрък и по часовника започва да пада. Вие сте дали задача на вашият търговец да я купи за 1Еuro/стрък, съответно той седи и чака „часовника” да падне до 1Е и тогава я купува.

Има обаче една подробност, на този търг играят стотици търговци /освен тези, които виждате на снимката и са “физически” в борсата има и хиляди други пред компютрите си/ и всеки има различна поръчка , за различно количество и различна цена.

Количеството на търгуваните цветя за деня е горе-долу еднакво за всеки ден (с малки изключения за големите международни празници) . Който има елементарни познания по пазарна икономика е наясно, че търсенето оперделя цената, когато търсенето е много голямо- цената винаги се повишава. Точно този принцип важи с пълна сила на този търг.

Да приемем, че Иван е българският търговец, който играе на борсата и купува цветята за Българския вносител. На Иван са му поръчани 10 връзки червена роза.

В същото време с него играят още 100 търговци, единият от които е Альоша от Русия, на когото са поръчани 10000 рози, тъй като руският пазар е в пъти по-голям от нашия. За този ден е известно, че са налични 15000 рози. За да може Альоша да изпълни поръчката си той трябва да „предвари” всички останали играчи, за да успее да закупи необходимото му количество. Това означава, че трябва да спре часовника на максимално висока цена. На следващото завъртане на часовника, вече всички са наясно, че цената е висока, тъй като има някой, който иска голямо количество и в стремежа да изпълнят и своите поръчки, вече всички са принудени да купуват още при старта на играта.

Когато предстоят големи празници каквито са 14 февруари и 8 март, тъй като това са международни празници и навсякъде е ясно , че ще има повишено търсене на цветя, цените на Холандската борса скачат до 5 пъти!

Ще дам пример отново с червената роза. Ако през цялата година цената й на едро в България е около 1,50-2лв. На Св. Валентин тя струваше 5лв./1бр. НА ЕДРО. И сами разбирате, че няма как един цветар, който я е купил на 5лв. едрова цена, да ви я продава отново на 5 лв. нали така?

Няма да се разпростирам и да обяснявам, колко е сложно планирането на поръчките за 8 март, защото, ако не вземеш достатъчно цветя рискуваш до обяд да свършат и след това клиентите ти да останат разочаровани и повече да не се върнат при теб. Ако пък прекалиш с количеството няма гаранция, че ще успееш да го продадеш и накрая да се окаже, че вместо на плюс си на много голям минус. Да не говорим , че ако се падне този празник през уикенда, продажбите намаляват двойно и тройно, защото хората не са на работа, съответно няма цветя за колежките, децата не са на училище и няма цветя за госпожите и т.н.

Никой не вижда, когато ние изхвърляме цяла година кофи и чували с непродадени и увехнали цветя, никой не подозира колко усилия, желание и хамалски труд са нужни, за да се поддържа един цветарски магазин. Аз не познавам нито един човек забогатял от цветарски магазин, а повярвайте ми познавам доста флористи. Всички те работят това, заради любовта и страстта си към цветята, и изкуството „Аранжиране”.

За това се отнасяйте с уважение към вашият флорист и бъдете сигурни, че винаги ще получите много повече от това , за което плащате. Когато срещу нас стои клиент с отношение към цветята и уважение към работата ни, за нас няма по-голямо щастие и стимул да дадем най-доброто от себе си!

Цветята са предназначени да носят радост и усмивки, за това бъдете така добри и не следвайте измислени кампании и псевдо благотворителни акции, а зарадвайте любимите си хора дори с едно цветенце. Нищо друго не може да замести цветето като носител на усмивка, е ... може би шоколада, но той е много калоричен, така че ...

Подари цвете- 0 калории, много усмивки :-))))

Йоана Томова

/Председател на Асоциацията на Флористите в България/

Comments are closed.