11 Съвета как да не провалите сватбата си

11 Съвета как да не провалите сватбата си

 

Както се казва "Не питай старило, питай патило"

Има съвети, които човек е добре да чуе, за да предотврати нещата, които биха навредили на доброто протичане на този "Приказен ден".

Статията има за цел да улесни и подпомогне булките /и младоженците/ в организацията на тяхната сватба, повечето примери са извадени „от живия живот”, някои са леко преувеличени, за да подсиля ефекта от съвета, но повярвайте ми всичките са били абсолютен факт на мои сватби или на събития организирани от мои колеги.

Разбира се това е моята гледна точка, дали ще се съгласите или приемете тези съвети си е лично ваша работа, но после да не кажете, че не съм ви предупредила!

1.Не претупвайте нещата! Или с други думи „Започнете навреме

Ако 6-9 или 12 месеца ви се струват страшно много време отидете до най-популярните локации за сватби и може да се окаже, че вашата дата вече е ангажирана!
Защо ли? Ами защото наистина качествените ресторанти и хотели с добро обслужване, кухня и атмосфера, бързо им се разнася славата и дори да нямат реклама където и да е, препоръката си остава най-сигурният начин за привличане на клиенти.

2. Не правете компромис с качестото на най-важните участници в сватбата. Доверете се на доказани професионалисти.

Това важи за абсолютно всеки аспект от сватбата – фото, видео, DJ, флористи, агенти, сладкари, покани и т.н. Сватбата не е момента да експериментирате!
Ако сте решили да се жените всяка година ок! Дайте шанс на новобранците да се упражняват на вашата сватба, хем ще спестите някой лев, хем ще сте си научили урока за следващото събитие.

3. Не приемайте безумни подаръци, дори да са от най-близките ви хора!

„Мама има един приятел дето работи в ** телевизия и ще ни снима”, „Гаджето има един приятел, дето прави много хубави снимки”, „Един приятел на леля прави страхотни детски партита и ще ни пуска музика”, „Една колежка много обича цветята и ще ни подари украсата” ....

Ако получавах по един лев за всички пъти, в които съм чувала тези и подобни реплики, нямаше да ми се налага да работя!
Бих публикувала снимки на резултата от тези „подаръци”, но рискувам доста хора да ми се разсърдят!

4. Не разчитайте, че след като вие сте организирани по природа такива ще бъдат и вашите гости!

Българина мрази да отговаря на покани, независимо дали ще присъства или не, така че ще ви се наложи да ги прозвъните един по един и то по няколко пъти, за да се уверите поне на 90% колко ще са гостите ви /и дори и тогава няма да е 100% сигурно/.
Въпреки това направете нужните списъци с гости, разпределение по масите и менюта, поне седем дена преди сватбата, за да не побърквате агентите, флористите, и ресторантьорите всичко да правят в последния момент.
Повярвайте ми няма нищо по-изнервящо от това да преправяш списъци, табла и куп други щуротии в нощта преди сватбата!

5. Престанете с този PINTEREST!!!

Да сигурна съм, че е много увлекателно месеци наред да гледате чудните снимки публикувани от цял свят с най-доброто от портфолиото на безчет флористи, агенти и фотографи, НО...
Вашата сватба ще бъде в БЪЛГАРИЯ, тук имаме умерено- континентален климат! Това означава, че няма сила на света , която да ви гарантира, че точно на вашата дата няма да вали, или няма да е 40С.
Ако искате сватба на открито  чудесно, обаче задължително трябва да имате вариант за шатри или закрито помещение.
Нали не бихте рискували 9 месеца подготовка да отидат по дяволите , защото точно преди ритуала се е развихрила буря за 10 минути и всички маси, столове, покривки, декорация и т.н. е леш!?
Бих дала много „цветни” примери по тази точка, но мисля, че схванахте идеята!

P.S. Ще трябва да предвидите и комарите с големина на щъркел около иначе така прекрасните места близо до езерца и рекички 😉

За „Пинтереста” има още доста какво да споделя, но в кратце- съобразете се със сезона, в който е вашето събитие, не изисквайте чудеса от храброст от хората ангажирани с декора, почти всичко може да бъде осигурено по всяко време на годината, но на съответната цена и не винаги с нужното качество!
Божура през май няма нищо общо с божура през септемви  повярвайте ми, въпреки  че е на десеторна цена!

Сватба на плажа и вечеря в изискан ресторант не е най-добрата комбинация, само помислете за горките дами с дълги рокли и обувки с токчета, и пясъка навсякъде....

6. Не се правете на всезнаещи!

А именно, когато сте наели професионалисти споделете вашите желания, но изслушайте съветите, които ще ви дадат. Всеки един от нас би искал да осигури най-добрата услуга, на която е способен и вие да останете доволни!
За разлика от вас ние сме направили стотици сватби и опита е онзи голям коз, който „крием в ръкавите”, мъдрите хора не повтарят грешките на останалите!

7. „Ефтиното винаги излиза скъпо”

и това важи на 100% за сватбения бранш. Ако някъде ви предложат безкрай „безплатни” неща или услуги, то зад тях винаги се крият подводни камъни, ВИНАГИ.
Внимателно четете договорите, които подписвате и разбира се ситния шрифт, в него обикновено се крият „изненадите”!

8. Не се правете на сватбен агент в деня на сватбата си! Наемете си координатор,

ако не можете да си го позволите, то задължително трябва да има човек, който е наясно с цялата програма за деня и ще се наеме да свърши тази работа вместо вас. Кой кога е дошъл, всичко ли е пристигнало навреме, всички елементи за всеки ритуал налични ли са, чаши, свещи, питки, документи, Dj навреме ли е позиционирал техниката, всичко ли е тествано, пристигнала ли е тортата, дошъл ли е ансамбъла „изненада”, има ли менче за посрещането, а бяло платно, а мед и сол за питката, а в чашите налято ли е шампанско за посрещането, гостите настанени ли са правилно и навреме по масите, вечерята бави ли се?

Има толкова неща, които биха могли да се объркат в този ден, че мога да отделя цяла статия само по тази точка.

9. Не превръщайте сватба си в „Златния Орфей”.

Разбирам желанието ви да впечатлите гостите си с появата на по- и най-известни изпълнители, ансамбли, танцьори, кючекини, огнехвъргачи, фокусници и тем подобни „аниматори”, но ...
Това е вашата сватба. Гостите са дошли заради вас!
Много ми е мъчно, когато някой каже, „Ей помниш ли оная сватба дето пя ЦЕЦА /примерно/” ама кои бяха младоженците?
За какво хвърляте една торба с пари? За да огранизирате концерт или заради празника на вашата любов?

Ако е толкова важно за вас да изненадате половинката си, ок поканете любимия му/й певец да изпее първия сватбен танц и толкоз! Ефекта е постигнат, изпява една песен и довиждане, това е вашата вечер, вниманието и акцента трябва да е върху вас, дори да сте адски срамежливи. Все пак сте сред най-близките си роднини и приятели, не виждам място за притеснение!

10. Сватбени игри и ритуали.

Същото важи и за хилядите обичаи съпътстващи нашите сватби, повярвайте ми няма да ви се стоварят всички нещастия на света , ако пропуснете някой от тях.

Да танцува кума с пиле, торта, питка и НамСиОщеКакво, при 40С с костюм и вратовръзка си е направо наказание! Никакъв берекет не виждам аз в тази работа!

„Сватбените игри” или „Как да се изложим най-качествено пред най-много хора”, сигурна съм, че докато съчинявате въпросите, на които ще отговаряте с обувка в ръка, не си представяте как всъщност го правите пред 150 човека, които премлясват свинско в същия момент!
Не отегчавайте гостите си!
Те са дошли да танцуват и да се забавляват заедно с вас!

11. „Не превръщайте от мухата- слон”

Запомнете, че този ден е един единствен /или поне така всички се надяваме/. Дали вали, дали нещо в украсата куца, дали някой е закъснял, дали нещо сте пропуснали или забравили... Махнете с ръка и с усмивка продължете нататък.
В крайна сметка, ако се цупите и мръщите до края на вечерта, ще развалите собствения си празник и на другия ден горко ще съжалявате, защото този спектакъл няма повторение!
Запомнете този съвет, който лично аз получих преди сватба си и повярвайте ми много ми помогна:

„Не позволявайте на нищо и на никой да провали деня ви, защото е единствен и неповторим!

Ваша Йоана Томова 🙂

 

Comments are closed.