Защо украсата е на такава цена?

Защо украсата е на такава цена?

Този текст съм го писала под формата на имейл десетки пъти, в отговор на въпросите на моите булки и реших, че е крайно време да го споделя на място, където всички да го видят, и да са наясно какво да очакват, за да не си губим времето взаимно.

Ще започна малко отдалеч:

Аз работя като аранжор и декоратор вече 18 години и имам зад гърба си стотици сватби, работила съм с 10 сватбени агенции, като паралелно с това съм правила и собствени събития. Работила съм и в цветарски магазин над 6 години. Била съм един път булка, два пъти шаферка и три пъти кума. Завършила съм курс за сватбени агенти, водя курс по аранжиране и декор с цветя, а библиотеката ми е пъла с книги и списание касаещи цветята, декора и организацията на събития.

Т.е. смятам, че вече съм натрупала достатъчно опит като декоратор и организатор и няма тепърва да се уча на гърба на младоженците и техните сватби. Освен това за мен аранжирането и организацията не са просто хоби, което практикувам в свободното си време, а професия към която се отнасям изключително сериозно. Фирмата ми плаща данъци, осигуровки, сметки и наем на ателитето, в което работя. За да изпълнявам разностранните желания на моите клиенти вече съм се сдобила и с доволно количество реквизит /шатри, вази, панделки, материи, арки, стойки, свещници, деко елементи, материали за аранжиране, инструмени, осветление и т.н./ който има нужда от правилно съхранение.
Всичките тези уточнения целят да обясня, че аз не съм продавач на едро на цветя и това каква е цената на една роза на борсата не означава, че такава ще бъде цената й в аранжировката на вашият букет например.
За да стигне тази роза от борсата до вашият букет има много дълъг път, който трябва да извърви.

Ще се опитам наркатко да опиша този процес и то в идеалния му вариант за сватба от 100 човека.

1. Първа среща с булката.
/визирам булката, тъй като процента на младоженците, които се интересуват от украсата е нищожен и обикновено кореспонденцията и разговорите ми са свързани предимно с булките/
Тази среща обикновено протича между 3 и 5 часа и това е само първата среща! На нея започваме с плановете и мечтите, как да протече сватбата, къде да има украса и каква да бъде тя, колко ще главните действащи лица в събитието освен младоженците и кумовете- "Ще има ли шаферки и шафери, за тях ще има ли бутониери, гривни, диадеми, корсажи, на официалните гости ще слагаме ли бутониери? Каква ще бъде колата- ще има ли украса тя и каква е подходящата форма. Ами църквата, и там искаме украса като "по филмите", за изнесения ритуал ще ни трябва арка от цветя и пътека обсипана с розови листенца... Разбира се ресторанта трябва да е най-впечатляващ защото там ще се проведе по-голямата част от сватбата. Искаме декор зад младоженската маса и много цветя и свещи, а масите на гостите да са приказно украсени с високи вази и пищни аранжировки от цветя, кристали, свещи и т.н." Мечти, мечти, мечтите са безплатни, но за изпълняването им са нужни финикийски знаци т.е. всичко това струва пари.

2. След първата среща, аз трябва в рамките на една седмица да проуча всички цени на цветя и материали, които ще влезнат в дадената декорация, да планирам точния брой цветя по видове и цветове и да се надявам, че доставчиците ще ми изпълнят поръчката за въпросния ден. Писането на една оферта или идеен проект отнема от 5 часа до няколко дни.
Да правилно сте прочели.. и не защото аз пиша бавно, а защото намирането на подходащите снимки, които да визуализират идеята ми за дадения проект отнема време, освен това аз винаги се опитвам да направя нещо ново и интересно, т.е. няма как да намеря подходящата снимка и се налага да я "нарисувам" с помощта на програма, което също отнема по няколко часа и то само за една снимка!

3. Изпращам вече оформения идеен проект ... и от тук започва голямата драма /след малко ще се върна на тази тема/

4. След неколкократно разменени файлове и имейли стигаме до консенсус по дизайна и крайната сума на декорацията.

5. Един месец преди сватбата се поръчват цветята, а междувременно трябва да се осигурят всички необходими материали и реквизит за декора.

6. В зависимост от вида ня цветята една седмица преди сватбата започват да пристигат. За лилиума са необходими 3-4-5 дни за да се отворят цетовете и да не се изхвърлят повече от половината неотворени пъпки, а повечето градински видове се взимат в деня преди сватбата тъй като са изключително нетрайни. За да бъдат цветята свежи и прекрасни в големият ден е необходимо всеки ден да се сменя водата във вазата, а непосредствено преди аранжирането им да се обработват с препарати за по-голяма издръжливост. Освен това цветята се съхраняват при определена постоянна температура и влажност, което задължава наличието на климатици и хладилна камера. След като цветята се докарат от борсата се разопаковат, прочистват от листата, подрязват се и се подреждат по видове във съдове с вода.

7. В деня преди сватбата започваме с аранжирането на отделните елементи- цветните аранжировки са подредени в специални гъби напоени с вода, което запазва свежестта им до края на събитието, дори и при по-високи температури. Колко флористи ще вземат участие в този процес зависи от броя и големината на аранжировките.

8. Големият ден! Много рано сутринта се изработва булчинският букет, бутониери, гривни, диадеми и букети за шаферките, тъй като те са най-нетрайни и се налага да се направят в последния момент.
След това всички цветя, реквизит и инструменти се товарят в бусове и се закарват в определените локации- църква, ритуална зала, ресторант- Времето за украсяване на ресторанта е много относително понятие, но в общият случай се състои в : обличане на столовете с калъфи и поставяне на панделка, поставяне на т-шлайфер на покривката, подреждане на вазите с аранжировки, поставяне на свещниците и свещите, посипване с камъчета, кристали или други деко елементи, Играждане на декор зад младоженската маса, поставяне на материи или лампички, подреждане на аранжировката, свещите и другите деко елементи. Подреждане на тейбъл и плейс картички. Изчистване на залата, снимки.
Междувременно няколко човека от екипа сноват из града, за да украсят църквата и ритуалната зала /в повечето случаи с една и съща украса, за да се намали бюджета за украсата/ в битка с часовника и влизащите, и излищи сватбари от предишни и следващи сватби, защото ако за някой не е известно сватбите се записват през 20 или 30 мин. време, в което гостите да влезнат в залата, да протече ритуала, да се снимат и да излезнат, а понякога и да се поздравят след ритуала.

9. Пристигат гостите /в много случаи от минути до няколко часа преди определеният в поканата/ и започва веселбата.

10.След като и последният гост си е тръгнал, ние се връщаме в ресторанта и започваме с прибирането на наетия от младоженците реквизит- вази, свещници, калъфи, панделки и т.н. Закарване в ателието и подготвянето им за следващото събитие- измиване, изпиране, изглаждане и т.н., и всичко това обикновено се повтаря и на следващия ден.

Има един човек в нашия бранш, който безкрайно уважавам и от който се уча всеки ден, ето какво казва той по повод цената на нашите услуги:
You are not only selling flowers: you are also selling your design, talent and overhead. Preston Bailey
а именно "Вие не само продавате цветя, вие също така продавате вашия дизайн, талант и разходи." П.Бейли

Comments are closed.